Maak kennis met Walter Dresscher

De Tijd Is Rijp Voor …

DE NATUURLIJKE STAD EN DE VRIJ-STRAAT

 Walter Dresscher is de bedenker van een boeiend concept, de natuurlijke stad, waarover hij op gedreven wijze vertelt.

De natuurlijke stad staat niet zozeer voor een volledige groene stad, als wel voor een stad die natuurlijk aanvoelt. Consequent doorgevoerd is het een radicaal concept; naar buiten stappen en de lucht ruiken en ademen is een natuurlijke handeling, vervolgens geconfronteerd worden met een opeenstapeling van geparkeerde auto’s is dat absoluut niet.

Een van zijn projecten is daarom de Vrij-Straat, waarin nieuwe ruimte wordt geboden voor andere vormen van samenleven. Een experiment in de Newtonstraat in Den Haag riep de nodige emoties op, onder andere bij bewoners. Wat in de praktijk voor Walter Dresseer betekent dat dat de aandacht voor zijn visie en projecten enorm is gegroeid. Hoe, wat hij zelf noemt, utopisch ook, steeds werkt hij met bijzonder goed doordachte en berekende alternatieven. Dat is steeds voor hem de kern; laten zien dat er echt een alternatief is. Veel denkers werken met een dystopie, een angstbeeld.

Dat spreekt hem absoluut  niet aan, het is beter hoop te bieden. Volle snelwegen bijvoorbeeld zijn ook te bestrijden via de hyperloop van Elon Musk. Ondergronds vrachtverkeer als buizenpost, waarom is het er nog niet? Gelukkig krijgt hij wel steeds meer het oor van beslissers en beleidsmakers. Maar hij is kritisch, hij is voorstander van op de schop zetten van hele systemen. Zoals de wijze waarop nu automatisch de parkeervergunningen worden verstrekt, dat moet echt anders. Niet kleine coöperaties maken voor het bezit van deelauto’s, maar kiezen voor een grootschaliger oplossing, met alternatieve geldsystemen, waaraan bijvoorbeeld 350 mensen meedoen.

Kunst als doel op zich spreekt hem niet aan. Wat betekenen de lichtjes op de Afsluitdijk van Daan Roosegaarde nu voor de oplossing van mobiliteitsvraagstukken? Wel werkt hij graag met prachtige korte video’s en grafische illustraties om zijn verhaal te onderbouwen. Een droom is een boek over de natuurlijke stad; de kosten daarvan staan realisatie nu nog in de weg.

http://www.denatuurlijkestad.nl

Uit: Koffietafelboek De Voorlopers, gepubliceerd in 2018, auteur Eelco Koolhaas

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close