Maak kennis met Menno Karres

De Tijd is Rijp Voor …..

AANBESTEDEN EN LEREN IN COMPETITIE

Menno Karres werkt inmiddels als zelfstandig consulent, na een rijke carrière als innovator inkoop bij diverse grote diensten en bedrijven, van de politie tot aan Philips. Ook organiseerde hij een community van zelfstandige dienstverleners voor aanbesteden (wat een grote markt is!).

‘Mijn werk met aanbesteden begon met het politie-uniform en kogels voor de politie. De praktijk met uniforms leerde al de waarde van bundelen, voor je het weet werden broeken en de jassen apart ingekocht. Ook waren er vreemde eisen in het spel, elk uniform had letterlijk een gouden randje.

Het actieprogramma Beter Aanbesteden is verdienstelijk maar ook erg binnen het randje. Ik ben toch een beetje een rebel die verder wil gaan. Bij mijn werk rond inkopen voor Philips werkte ik volgens hun principes, faster, bigger en vooral ook cheaper.

Zo introduceerde ik het principe van samenwerking tussen concurrenten, waarbij ze in een competitievorm in een aanbestedingstraject werden gezet. We letten vooral op snelheid, niet op prijs. Wie kan het snelst een bepaalde chip leveren, die kreeg ik de opdracht. Ik noem dat innovatief inkopen. In het publieke bestel kan en moet volgens meer met dit soort technieken worden gewerkt. Ik ben geen fan van Tendernet, het is mij allemaal wat te star. We noemen het met een knipoog ook wel eens Tinder Niet. Voor de afvallers bij de aanbesteding was overigens zo werken toch ook waardevol leerzaam, want alle kennis die ze opdeden mochten ze vrij gebruiken. Zo wordt aanbesteden en inkopen ook een – gezamenlijk – leertraject.

Ik heb een community van dienstverleners rond aanbesteden opgericht, de SEP. Die bestaat niet meer, maar een aantal dienstverleners ‘zwermen’ samen door. Die markt is groot hoor, ik heb wel 300 partijen zo bij elkaar gebracht. Wat een kennis rond aanbesteden en inkopen daar aanwezig was!

Innovatief aankopen is ook een procedé waarbij met aanbieders een langdurige relatie wordt opgebouwd. Aanbieders en inkopers bouwen samen kennis op. Steeds was de juridische afspraak dat in elk traject een nieuwkomer moest meedoen, zo blijft het ook een open proces. Ik vind wel dat een partij als Rijkswaterstaat af en toe zijn nek uitsteekt. Zo hadden ze rond een project met een brug gewerkt met vier partijen die ook een tijdje samen optrokken. Door zo te werken krijgt ook de klikfactor de plaats die het verdient. De aanpak valt te lezen wew.doen.nu.

De laatste jaren beweeg ik me richting mediation en inkopen. Dat staat voor meer dialoog inderdaad. We hebben het vaak en veel over rechtsbescherming, maar moeten meer letten op de zachte factor. De persoonlijke factor zowel bij conflicten als aan de voorkant bij inkoop moet de plaats krijgen die het verdient. Dat is ook gewoon common sense denken, het recht moet zich daaraan aanpassen’.

https://www.karres.nl

Voorpublicatie bundel ‘Energiek Aanbesteden’, Den Haag, 2019, door Eelco Koolhaas

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close